Cbd-olie (Sonja, 2020)

Læs Sonjas erfaringer med Cbd-olie

Min forhistorie er, at jeg altid har haft en lille blærekapacitet, men at det i øvrigt ikke har generet mig. I 2003, det år jeg fyldte 50, hvor jeg var på fuld tid som lærer på en specialskole, havde jeg et voldsomt styrt med en elev på en tandemcykel, som knækkede under os. Jeg landede med begges vægt på min højre side. Om dette har været årsagen til mine blæreproblemer lige siden, kan jeg ikke vide, men det begyndte derefter.

Fra 2003 blev min blære mere og mere aktiv dag som nat, og efter 6 år måtte jeg kaste håndklædet i ringen, og jeg sygemeldte mig i 2009. Den dag jeg sagde stop, havde jeg været oppe 16 gange om natten. I 2011 fik jeg bevilget  en førtidspension udelukkende på min kroniske blærelidelse-diagnose.

Jeg blev henvist til Odense Universitetshospital, afd. L ca. 2006,  da jeg sammen med egen læge måtte konstatere, at det kunne vi ikke klare selv. Jeg havde aldrig blærebetændelser, jeg tissede bare konstant og det gjorde ondt, hvis jeg holdt mig.

Fra 2006 – 2018 er jeg blevet undersøgt og udredt og behandlet i Afd L’s regi i både Odense og Svendborg. Min diagnose er Bladder Pain Syndrome/ Interstitiel Cystitis (BPS/IC) som i mit tilfælde er en overaktiv blære med smertefulde hyppige vandladninger uden inkontinens, samt Hunners sår, som er revner i slimhinden i blæren. Andre kan have samme diagnose, men et andet sygdomsbillede.

Jeg har prøvet mange medicinske behandlinger uden effekt samt både blæreskyllemidlerne Uracyst og Ialuril uden effekt. Min blære er blevet udvidet 5 gange og kun den ene gang i 2015 havde jeg effekt i 2-3 måneder. Efter en udvidelse i 2016 kom jeg hjem med en voldsom hårdnakket blærebetændelse, som det tog mig og egen læge 1 1/2 år at komme af med.

I januar 2018 skulle jeg have blæren udvidet igen, samt forsøge om botox, som lammer områder i blæren, kunne give effekt. Under indgrebet lykkedes det ikke at udvide min blære til mere end 100 ml, vel at mærke under narkose, og der blev kun indgivet ganske lidt botox.  Jeg fik samtidig beskeden om, at min blære var meget lille og stiv og så dårlig ud. Jeg havde kun lidt effekt af botox i en måned i dagtimerne, men ikke om natten.

Vendepunktet for mig kom ved et medlemsmøde i BPS/IC foreningen i marts 2018, hvor afd.læge Karin Andersen, som havde foretaget indgrebet på mig i januar, holdt et godt foredrag om alle vore trængsler, og jeg kunne jo se, at jeg havde fået alle de tilbud, de havde, og at intet hjalp mig. Jeg tissede stadig mindst 40 gange i døgnet, tog mere og mere smertestillende medicin, samt havde meget forringet livskvalitet. 

I det samme møde deltog en ældre herre, som var blevet hjulpet af cannabis-olie i dråbeform, og han uddelte et A4 ark med lidt information, samt et telefonnummer til en forhandler. Jeg tænkte, at dette måtte jeg bare forsøge. Karin Andersen sagde tydeligt til mødet, at det havde hun ikke nok kendskab til at gå ind i, så jeg var klar over, at jeg fra nu af måtte tage sagen i egen hånd. Jeg skubbede indkaldelserne fra afd L foran mig og udskød samtaler, indtil jeg vidste, om cbd-olie kunne gøre en forskel for mig. Det vidste jeg så helt sikkert i dec 2018, hvor jeg til en samtale lagde kortene på bordet. Det er noteret i min journal, at  cbd-olie virker på min blære. 

Meget forenklet består cannabis-olie af to komponenter :
cbd (cannabidiol) som er antiinflammatorisk og potent antioxidant
thc (tetrahydracanabinol) , som er psykoaktiv og smertelindrende (altså euforiserende).

Jeg valgte at kontakte den omtalte forhandler i marts 2018 ( jeg vil fremover kalde ham A), da jeg ofte har følt, at jeg stod meget alene. Han vejleder og snakker stadig med mig, når jeg har brug for det. Jeg bestemmer jo selv, hvad jeg så gør ved det.  Ved køb af olie på nettet medfølger der ingen personlig vejledning, og prisen er nogenlunde den samme. Nu hvor så mange danske firmaer popper op og konkurencen bliver større, vil priserne forhåbentlig dale. 

A rådede mig straks til at trappe ud af al medicin. Jeg fik smertestillende Tramadol og Pamol og Treo ind imellem, div. vitamintilskud, samt 2 sovepiller og mange Benadryl til natten, samt beroligende til når jeg var ved at ’miste taget’.  Benadryl er et antihistamin, som er godt for slimhinderne og tillige har det en sløvende virkning. Jeg fik desuden Micardis og Centyl mod forhøjet blodtryk. 

Jeg startede med at fjerne al smertestillende. Henover sommeren fjernede jeg alle vitamin-tilskud, og i september fjernede jeg blodtryks-medicinen, men mit blodtryk kom ikke nok ned, så dette har jeg måtte tage igen her i efteråret. Sovemedicinen er mit ømme punkt, for det kan være svært at falde i søvn igen, når man bliver vækket så ofte, så den har jeg bibeholdt, men tager nu kun under det halve.

Jeg startede på en alm svag cbd-olie på ca. 3%  3 x daglig , samt thc-olie til både dag og nat som smertestillende 1 dråbe ad gangen. Jeg må med det samme sige, at mit slidte nervesystem ikke gik godt i spænd med thc-olien (som er euforiserende, red.). Jeg har prøvet til flere gange, men det fungerer ikke for mig. Jeg blev ikke smertedækket eller rolig, kun nærmest trist. Til gengæld virkede cbd-olien godt på både min blære og resten af mig.

Efter kun en måned med olien havde jeg symptomer på blærebetændelse og gik til egen læge, som dyrkede og fandt vækst og udskrev antibiotika. Jeg aftalte med hende, at jeg i en uge ville forsøge øget dosis cbd uden at tage antibiotikaen. Jeg kontaktede A, og han sendte mig en 15% cbd-olie og gav mig en kur med den hver 5. time. Næste urinprøve 8 dage efter blev dyrket, og væksten var væk. Cbd-oliens antiinflammatoriske egenskaber havde virket.  Siden har jeg ikke haft blærebetændelse. Har jeg symptomer, øger jeg dosis nogle dage og symptomerne forsvinder. Jeg tager stadig den stærke olie, dog ikke 6 dråber hver 5. time, men 4 dråber 3 gange i døgnet. Mit mål er at kunne tage den alm 3% olie og samtidig have ro i blæren.

Jeg er ikke rask i blæren, men der er ro i sårene og min blærekapacitet er lige så stille øget fra 100 ml til  260 ml på 1 ½ år med cbd-olien. Både blæren og jeg har fået ro, og jeg har ikke smerter, når jeg holder mig. Jeg har faktisk selv udvidet blæren ved at ku holde mig mere og mere i dagtimerne. Om natten bliver jeg stadig vækket af tissetrang ved 100-150 ml, men det er dog kun 4 gange nu, og det er til at leve med. Jeg tisser nu 12-15 gange i døgnet mod over 40 gange før.

Foruden cbd-olie indtager jeg dagligt Basica for at neutralisere syre i kroppen, og jeg har fået et forløb med tibialis-stimulering på Ouh i Svendborg først på året med god effekt, så jeg går nu til vedligeholdelse dér hver 3. uge. Tibialis-stimulering er påvirkning af tibialis-nerven ved anklen med lidt strøm og dette bevirker, at min blære slapper mere af, og nu kan urinen jo være i blæren, når kapaciteten er blevet så meget større. Jeg fik et forløb i -16 mens jeg havde blærebetændelse og lille kapacitet,  uden effekt.

Jeg vælger at se på mit indtag af cbd-olie, som at det er min daglige medicin, og det har for mig været det eneste, som har virket over tid og med et godt resultat. Det kræver, at man er vedholdende. Det er ikke et ’quick fix’ som man kan tage indimellem ved behov. Det  er et langt sejt træk som fortsætter, for man bliver jo ikke rask.