Smertelindring

For de fleste med smertefuldt blæresyndrom svinger graden af smerter. Oftest er der længere perioder, hvor smerterne er under kontrol, men de afløses desværre ofte af dage eller uger, hvor smerterne kan være urimeligt stærke. Hvad gør du så? Du skal naturligvis prøve dig frem og gøre det, som fungerer bedst for dig, men her kan du læse råd, som mange andre har glæde af. 

Tag dig selv alvorligt
Det værste du kan gøre, når du får stærke smerter, er at ‘bide dem i dig’ og lade som ingenting. Det er der ingen, der har glæde af. Mindst af alt dig selv. Derimod stresser det dig og din krop, og det forværrer dine symptomer. (læs mere i Dig og dine omgivelser)

Læg dig med en varmepude, og spænd af
Hvis du har mulighed for det, så læg dig i sengen eller på sofaen med en varmepude eller varmedunk på blæren og en stor pude under under benene. Det letter trykket på bækkenet.

Nogle har glæde af et varmt siddebadekar, som sættes over toilettet. Du kan spørge efter det. på apoteket, hos materialisten eller andre forretninger med medicinsk udstyr. Andre oplever størst smertelindring med kulde.  

Drik!
Drik masser af væske. Helst vand. Det kan være fristende at drikke mindre, når du har stærke smerter, fordi det øger din trang til at skulle på toilettet. Men hvis ikke du drikker, bliver urinen meget koncentreret og kan irritere din blære endnu mere, og det øger din tissetrang. Drik derfor tilstrækkelig for at holde din urin lysegul eller klar hellere end mørkegul.

Er det ‘bare’ smerter, eller ..
Har du mistanke om, at du har en rigtig blærebetændelse, dvs. med bakterier, og du skal have antibiotika, så overvej at tjekke din urin med en urinstix. Den kan du købe i håndkøb på apoteket. På en urinstix kan du se, om der er tegn på blærebetændelse. Urinstixene tjekker for nitit og leucocytter, som ofte er til stede ved blærebetændelse, men de er ikke så præcise som lægens urinprøve. Slår din egen test ud på enten nitrit eller leucocytter, kan du ringe til din læge og få ham eller hende til at lave en rigtig urinprøve og evt. sende den til dyrkning. Dog skal du være opmærksom på, at du godt kan få det svar fra din læge, at prøven er negativ. 

Urinstix kan fås i små pakker (10 stk.) og større pakker (100 stk.). Det er en god ide at købe den store pakke. Man får hurtigt brugt den lille pakke, og så har du altid, når du har behov for at lave et tjek.