Diagnose

Hvordan finder lægen ud af, om du har Interstitiel Cystitis/BPS?

Da IC/BPS er en sjælden sygdom, er det kun få praktiserende læger, der kender til den. Mange IC-patienter går derfor flere år med symptomerne, før de får en diagnose. Det er hovedsagelig specialister (urologer) i lægeverdenen, som kender til sygdommen. Diagnosticering og behandling er derfor primært en specialistopgave og altså ikke en opgave for din praktiserende læge.

Har du mistanke om, at du har IC/BPS, bør du derfor bede din praktiserende læge om at henvise dig til udredning hos en urolog, som formentlig vil lave flere undersøgelser af din blære: Hvor ofte og hvor meget tisser du? Tømmer du blæren helt?

Hvis lægen mener, det er relevant, vil han eller hun lave en kikkertundersøgelse af din blære. Ved en kikkertundersøgelse (cystoskopi) fører lægen et ultratyndt rør med et kamera gennem urinrøret og ind i blæren for at undersøge, hvordan slimhinden ser ud. Måske tager lægen også vævsprøver fra din blære (biopsi). Undersøgelsen varer normalt 10-15 minutter.

Forbered dig inden mødet med din læge
Mange patienter fortæller, at det er en udfordring at få den praktiserende læge til at give en henvisning til en urolog, fordi symptomerne ligner mange andre tilstande og kan variere fra person til person.

Du kan evt. forberede dig til dit møde med lægen ved at printe og udfylde en tjekliste, så du kan tale med han eller hende om dine symptomer.

Der findes desværre ingen medicin eller indgreb, der kan helbrede IC/BPS, men der findes en række muligheder for at lindre smerterne. Dem kan du læse om under Behandlingsmuligheder.

Derudover er der ting, som du selv kan gøre for at få det bedre, fx at tage dine smerter alvorligt og passe på dig selv. Du kan evt. også lindre dine smerter med en varmedunk og hvile, lægge mærke til, om der er noget i din kost, der trigger dine smerter osv. Se Livet med IC/BPS.